Hashimotos sjukdom

För några månader sedan fick jag veta att jag har Hashimotos sjukdom och som följd av det hypotyreos, något som jag kommer få leva med resten av mitt liv. För er som inte vet vad Hashimotos är så är det en autoimmun sjukdom, det innebär att min kropp bildar antikroppar som leder till att mitt immunförsvar attackerar min egna sköldkörtel och ger mig en kronisk inflammation. Av Hashimotos kan man sen få hypotyreos, vilket är underfunktion av sköldkörteln.

Jag har aldrig misstänkt detta innan utan sökte vård i April för att jag var så sjukt trött och var riktigt nedstämd. I flera år har jag varit extremt trött hela tiden, men jag trodde det var något som var normalt. I skolan somnade jag nästan under lektionerna och varje gång jag tagit bussen till och från jobbet så har jag fått ställa alarm i telefonen för att inte missa min hållplats. Jag tänkte att jag kanske hade järnbrist och bara var deprimerad. Jag hade dock riktigt tur och fick en superbra läkare på Hälsohuset, han misstänkte direkt att det var nåt mer allvarligt än bara järnbrist så han sa att det är bäst att se så min ämnesomsättning fungerar som den ska. Många som har symptom på problem med sköldkörteln har jättesvårt för att bli utredda för det, så det är verkligen ett mirakel att jag fick en läkare som direkt ville utreda det.

Mina provsvar var verkligen inte bra och det visade sig tillslut att jag har Hashimotos sjukdom. Helt plötsligt gick det upp för mig varför jag varit nedstämd, trött, ont i leder och gått upp ca 10 kg på kort tid utan anledning. Det här är väldigt vanliga symptom. Efter att jag fick min medicin utskriven, levaxin, så har jag blivit som en helt ny person. Jag kommer ihåg att jag tänkte "är det såhär pigg man ska vara", jag började vakna upp på morgonen med ett lyckorus i hela kroppen. Min nedstämdhet försvann och även smärtan i lederna. Förutom det har jag även gått ner hela 14 kg sen i April och har äntligen haft orken till att umgås med vänner och familj. Nu i efterhand fattar jag att jag antagligen levt med denna sjukdomen i många år, trots att det är något jag alltid kommer att få leva med och gå på kontroller var tredje månad så är det ingenting som tagit hårt på mig. Jag har ju äntligen fått mitt liv tillbaka. Det enda tråkiga är att har man en autoimmun sjukdom så får man ofta fler, tex ledgångsreumatism, diabetes m.m. Så jag får bara hålla tummarna på att jag klarar mig från det ❤

Om det är någon av er som lider av samma sjukdom, så rekommenderar jag verkligen att gå med i "sköldkörtelgruppen" på facebook. Jag har fått galet mycket kunskap och tips där!

  • Postad i: Daily

Gillar

Kommentarer

Luxshopswe,

Kolla gärna in @luxshopswe på Instagram för billiga märkesväskor och kläder. Just nu har vi en giveaway i första inlägget där vi ger bort ett GUCCI set <3

www.instagram.com/luxshopswe